Измерими и реалистични цели за развитие на бизнеса

Какво са реалистичните цели и отношението им с развитието на бизнеса

Всеки бизнес, голям или малък, се нуждае от измерими цели, за да определи и развитието си. 

За да поставите реалистични и постижими цели, е важно да вземете предвид историческите данни, както вътре, така и извън вашия бизнес. За по-новите фирми или за установените такива разширяващи се в различни продуктови линии, може да е по-трудно поради липса на вътрешни данни. В този случай е от съществено значение да се преразгледат конкурентните тенденции, пазара и индустрията и рекламните идеи, за да се сравнят и установят реалистични цели. Без значение какъв е размерът на вашия бизнес или от колко дълго е създаден, целите трябва винаги да отразяват макроикономическия климат и конкурентния пейзаж.
След като определите измеримите цели за своя бизнес, можете да идентифицирате KPI (ключови показатели за ефективност), за да определите успеха в даден период от време.

Показатели и KPI

Показателят е това, което прави дадена цел измерима. Един показател може да бъде число или съотношение, оценено или наблюдавано.

KPI обаче е повече от показател. Те разказват история за това, което се случва в бизнеса по време на измерването. Те помагат на бизнеса да прецени дали дадена цел е постигната. Ключовият показател за ефективност се нуждае от план за измерване, свързан с него и в идеалния случай този план е ограничен във времето (например седмични продажби или месечни изгледи). 

В крайна сметка, KPI предоставя на бизнес екипите общ език за определяне на успеха.

Приложимост

Съществуват все повече и повече инструменти в маркетинговото пространство за измерване и KPI се генерират лесно. Бизнесът обаче твърде често се заблуждава от KPI, които не съответстват на техните бизнес цели. Несъответствието води до неправилно измерване на желания бизнес резултат, което означава, че KPI няма да бъде ефективен за подпомагане на бизнеса да постигне целите си. Следователно релевантността на KPI е от изключително значение.

Измерими и реалистични цели за развитие на бизнеса

Пример: Релевантност

Ако рекламодател не успее да идентифицира KPI, който е в съответствие с бизнес цел, кампанията няма да бъде оптимизирана по подходящ начин. 

Например верига от ресторанти иска клиентите да знаят за менюто му без глутен. Ако предложената KPI е да измери броя на хората, които са поръчали от менюто без глутен през последните 7 дни, това не е измерване на показател, който говори директно за целта му или за информираност за продуктите. Покупките или поръчките не отразяват осведомеността на марката или продукта толкова, колкото правят другите показатели.

Вместо това веригата трябва да се възползва от измерване на специфично извличане на реклама, за да определи колко ефективно клиентите научават за менюто без глутен чрез своите рекламни кампании. Измерването на този KPI би помогнало да усъвършенства маркетинговата си стратегия, за да се приближи до постигане на бизнес целта си.

Точност

Може да откриете, че избирате KPI, съобразен с бизнес целта на една платформа, но поради различия в решенията за измерване в различните канали, KPI няма да бъде измерим със същата точност. Всеки канал има свои собствени ограничения за измерване и тези ограничения могат да повлияят на показателите, които проследявате с ключовите показатели за ефективност .

Например, кажете, че искате да измерите общите увеличения на покупките в цялата си маркетингова стратегия за предстояща кампания. Два от каналите, които използвате имат решения за измерване на нарастващи постепенно реализации, но третият не. В този случай трябва да прецените дали има начин за приблизително измерване на растящи преобразувания за третия канал. Ако няма точен начин, можете да помислите за определяне на различен KPI, който все още отразява вашата цел и който също може да бъде точно измерен.

Ключово за успешната маркетинг стратегия е поставянето на правилни цели и реализирането им. Ако дефинирате бизнес цел, която не е измерима или липсва специфичност, стратегическите решения ще стават все по-сложни или просто неефективни. Най-добре дефинирайте своите цели. Те трябва са специфични, измерими, постижими, уместни и обвързани с времето.