Facebook catalog

Ретаргетинг и динамични реклами

Знаете ли какво представлява Facebook каталога? А използвате ли го?

Чрез създаването на продуктов каталог и свързването му с Вашия пиксел Facebook е в състояние да покаже най-подходящите продукти за всеки човек, въз основа на тяхното поведение на уебсайта Ви, поведението на хората, подобни на тях, най-популярните Ви продукти или други комбинации. Facebook дава възможността за създаване на четири вида каталози – E-commerce (продажба на продукти онлайн), Пътувания (хотели, ваканционни имоти, полети или дестинации), Недвижими имоти (имоти под наем или продажби), Автомобили (включват се и части за автомобили).

Всеки един вид има своите опции подходящи за съответната дейност. Днес ще разгледаме най-често използвания E-commerce – рекламите, за които може да бъде полезен и защо е по-подходящ от ръчно създаваните реклами.

Facebook catalog

Първата възможност за Facebook каталога е ретаргетинг кампанията.

Всички от рекламиращите знаят, че често клиентите влизат във Вашия уебсайт, но не инициират поръчка. Какво се случва с тези клиенти? Едиствения вариант да върнете клиента е ретаргетинг кампанията, но как? Когато човек посети вашия уебсайт, Facebook получава сигнали чрез своя пиксел. Клиентите в сайта могат да потърсят дадена категория продукти, след това да видят детайлите на даден продукт, добавят го в количката, инициира процеса на проверка, но не я завършва. С този сценарий знаем, че този човек изрази голямо намерение да закупи Вашия продукт, но по някаква причина напусна. С ретаргетинг кампанията на Facebook можете да включите всички, които съответстват на същото това поведение и да ги върнете на Вашия уебсайт, за да завършат своята транзакцията. Използването на Facebook каталога е най-подходящата опция за това. На база подадените му данни от Вашия пиксел, Facebook може да покаже абсолютно същия продукт, към който клиента е проявил интерес.

Какво представляват динамичните реклами? Това е втората опция на Facebook каталога.

Facebook catalog

Ако предположим, че на уебсайта си имате 500 или 5000 продукта. Като собственик на магазина Вие добре знаете кои 10 продукта се представят добре, но можете ли да разчитате само на тях? А ако не можете да заредите същите продукти? Можете ли да подберете други и да сте сигурни, че аудиторията Ви ще ги хареса и купува? В подобна ситуация най-добрия вариант на рекламата са динамични реклами чрез Facebook каталог. Като плюсове на този тип реклами можем да изброим по-качествена реклама, повече продажби, ниска цена на реализация, динамично показване на продуктите и по-голям брой в една реклама (в един карусел може да видите 30 и повече продукта). Не се чудете защо динамичните реклами са по-добрият избор. Ще Ви върнем към статията „Как работи аукционът за реклами“. Алгоритъма на Facebook се базира на реакциите на хората към Вашите реклами. Facebook каталога позволява в реално време самообучение и показването на по-интересните продукти на преден план. Точно от този алгоритъм динамичните реклами постигат по-ниска цена на реализация. Вие печелите търговете на база добрите отзиви на клиентите към Вашата реклама.

Какви реклами можете да създадете с Facebook каталога зависи изцяло от Вас, Вашия програмист и Вашето въображение. Добре структорирания каталог би могъл да раздели продуктите по категории, цени, цвят, тип, колекция и още много. Каталогът може да бъде доработван във всеки един момент, така че винаги да е в полза на Вашите нужди.